Is fruit dat in de stad groeit, vervuild? Help ons deze vraag te beantwoorden!

Heb je thuis één of meer bomen of struiken met eetbaar fruit uit de onderstaande lijst? Of ken je plaatsen in de openbare ruimte van Vorst waar een van deze fruitbomen staat? Meld het dan aan het onderzoeksproject ARBRES, waaraan de gemeente Vorst deelneemt, door dit formulier in te vullen:

 

Online formulier

Projet ARBRES - Localisation participative des arbres fruitiers à Bruxelles - Project ARBRES - Participatieve plaatsbepaling van fruitbomen in Brussel (google.com)

Dit project de inplanting van fruitbomen als voedingsbron in de openbare ruimte.  Maar hoe zit het met verontreinigende stoffen in de lucht en de bodem? Zijn zij een bron van besmetting voor het fruit? Om daar achter te komen, is jouw medewerking uiterst waardevol. Het project is op zoek naar fruitbomen. 
 
Als de boom in jouw tuin staat, zal het onderzoeksteam contact met je opnemen om een vrucht en een bodemmonster te komen halen. Door aan deze enquête deel te nemen, draag je ook bij tot een beter inzicht in de aanwezigheid van fruitbomen in het hele Brusselse Gewest.
 
Een overzicht van de 12 fruitboomvariëteiten die voor de studie gezocht worden (het is belangrijk dat het tot deze variëteiten beperkt blijft!)  :
 1. Okkernoot (Juglans regia) 
 2. Boomhazelaar (Corylus colurna)
 3. Tamme kastanje (Castanea sativa)
 4. Vlier (Sambucus nigra)
 5. Aalbes (Ribes rubrum)
 6. Rozenbottel - hondsroos (Cynorhodon) (Rosa canina)
 7. Braambes (Rubus sp.)
 8. Appelboom (Malus domestica/sylvestris)
 9. Druivelaar (Vitis vinifera)
 10. Vijgenboom (Ficus carica)
 11. Kriekelaar (Prunus cerasus)
 12. Pruimelaar / kerspruim (Prunus domestica et cerasifera)
 
De resultaten van de analyse worden eind 2022 bekendgemaakt. 
 
Dank bij voorbaat voor de medewerking. Aarzel niet de vragenlijst verder te verspreiden! 
 
Wens je meer info over dit project?
Afdrukken