Het Dudenpark

In afwachting van de restauratie organiseert Leefmilieu Brussel een groot colloquium over de geschiedenis, de plantengroei, de geologie en de sociologie van het park

De site van het Dudenpark maakte vroeger deel uit van het "Heegdebos" dat zich uitstrekte van Bosvoorde tot Vorst.In de middeleeuwen behoorde dit bos tot de Benedictijnenabdij van Vorst, een vrouwenpriorij gesticht in 1106 onder bescherming van de Abdij van Affligem. In 1238 werd ze een onafhankelijke abdij.
Onder het Ancien Régime werd het bos geleidelijk aan ontgonnen om weiden te voorzien en ook ten gevolge van de opeenvolgende militaire episodes en van de kappingen om economische redenen ten behoeve van de abdij. Uiteindelijk bleven van het oorspronkelijke bos slechts enkele flarden over.
Bij de ontmanteling van de abdij van Vorst na de Franse revolutie, werd de site aangekocht door de heer Mosselman die er een buitenverblijf op bouwde.

In 1869 veranderde het bos van eigenaar. Guillaume Duden, een rijke handelaar in Duitse kant maakte er zijn “platteland” van. Op de zowat 23 ha van zijn nieuwe eigendom trok hij een mooie woning in neoklassieke stijl op, evenals stallingen, een protestantse kapel (vandaag verdwenen), een kiosk en, om een pittoresk karakter te geven aan dit woudpark, bruggen en trappen.

In 1895 schonk Guillaume Duden aan Koning Leopold II zijn eigendom en het nodige kapitaal voor het onderhoud, op voorwaarde dat het een openbaar park zou worden en dat het zijn naam zou dragen. Leopold II had immers op een boogscheut er vandaan een groot openbaar park geopend ( het huidige park van Vorst).Door de verbinding tussen beide parken te maken schonken de Koning en de handelaar aan een Brusselse buurt in volle demografische expansie, de broodnodige groene long.

Bij de dood van Ottilie Duden in 1912 werd het park openbaar en werd het beheerd door de Koninklijke Schenking. In 1973 werd het geklasseerd.

In 2004 werd het beheer en de restauratie van het Park omwille van zijn slechte staat toevertouwd aan Leefmilieu Brussel ( BIM).

Vooraleer over te gaan tot een volledige restauratie,heeft Leefmilieu Brussel in samenwerking met de gemeente,een uitgebreide studie van het park uitgevoerd over de geschiedenis, de leefomgeving, de geologie, de stedenbouw, enz.

Afdrukken