Duurzame voeding en stadslandsbouw
In 2014 is de gemeente gestart met workshops over duurzame voeding in het kader van haar project "Van riek tot vork". Er worden nog steeds workshops rond duurzame voeding georganiseerd in het kader van het project van de Drukkerij.
De cel leefmilieu neemt overigens deel aan een werkgroep "duurzame voeding" opgericht in het kader van de sociale coördinatie van het OCMW.
Plan van het geheel aan initiatieven rond duurzame voeding in de gemeente Vorst: collectieve moestuinen, bijenstallen, compost, duurzame markt Albert
De collectieve moestuinen en collectieve compostplaatsen
De cel leefmilieu neemt deel aan de oprichting, de ondersteuning, het in netwerk plaatsen van de projecten van collectieve moestuinen en compost in Vorst.
Vorst telt 10 "collectieve" moestuinen en 2 collectieve compostplaatsen
De collectieve moestuinen
- Moestuin van de Abdij
- Moestuin van Wiels "Milles semences Ceuppens"
- Moestuin van de Goede moeders
- Moestuin van de Bempt
- Moestuin van de families
- Moestuin van de groene kat
- Moestuin Neptunus
- Moestuin van de bibliotheek (Guillaume van Haelen)
- Moestuin van de Lotus
- Moestuin van de Drukkerij (zie project van de Drukkerij)
De collectieve compostplaatsen
- Collectieve compost van het panorama
- Collectieve compost van de bibliotheek (Guillaume van Haelen)
Duurzame Markt Albert
De duurzame markt Albert kadert in een wens van de gemeente om het aanbod aan kwaliteitsvolle producten op het gemeentelijke grondgebied te verbeteren en om deel te nemen aan de ontwikkeling van een gezonde en duurzame voeding.
De vijf marktkramers hebben een handvest van duurzaamheid ondertekend dat duidelijke criteria vastlegt: ambachtelijke productie, lokale en seizoensproducten afkomstig uit de kleinschalige landbouw, traceerbaarheid, milieuvriendelijke productietechnieken enz.
De markt is tevens een ontmoetingsplaats voor de wijk waar het hele jaar door diverse activiteiten worden georganiseerd.
Wanneer? Elke donderdag van 15u tot 20u
Waar? Verlossingssquare (sinds 20 oktober 2016 en tijdens de volledige duur van de inrichtingswerken van de Albertdalle (plein).
Wat? Verkoop van duurzame producten (slager, kaashandelaar, groenteboer, kruidenier, enz.) en kleine restauratie
Info? Aarzel niet de actualiteit van de markt te volgen op haar Facebook pagina
Bijenkorven in Vorst!
De honingbij, apis mellifera, is de bij het publiek meest gekende bij. Ze produceert niet alleen honing maar verleent ook andere diensten aan de mens! Dankzij deze bij kunnen onze planten zich voortplanten. Het zijn de meest nuttige insecten voor de mens. Meer dan 70% van de teelten (boomgaarden, groenten, koffie,...) zijn afhankelijk van bestuivende insecten.
De bij, een gevaar?
Een bij is een insect met een angel maar ze gebruikt die slechts zelden want door te steken, wordt de angel afgerukt en sterft de bij. Ze is dus niet agressief behalve wanneer ze zich in gevaar voelt.
Bijenkorven in Vorst?
In 2011 heeft de gemeente Vorst, in het kader van het wijkcontract vroegegroenten, zijn eerste bijenstal geplaatst in de tuin "Mille Semences Ceuppens". Sindsdien hebben andere gemeentelijke bijenstallen het daglicht gezien. In 2015 werd er een bijenkorf geplaatst op het dak van de Sint-Denijsstraat 14 en er zal weldra een pedagogische bijenstal geïnstalleerd worden in het Jacques Brel park.